Delavnica okraševanja velikonočnih pirhov s servietno tehniko

velikonočno jajčke servietnaVabljeni na delavnico okraševanja velikonočnih pirhov v decoupage tehniki. Delavnica je primerna za vsakogar, tudi za tiste, ki se s to tehniko še niste srečali. Dobrodošli so tudi otroci (v spremstvu staršev). Delavnico bo vodila naša prostovoljka Vlasta Hladnik.

Kje: Mercator center Kromberk, Zlati kotiček, 1. nadstropje
Kdaj: Izbirate lahko med tremi različnimi termini:
Termin 1 četrtek, 7.4.2022 16:00-19:00
Termin 2 sobota, 9.4.2022 9:00-12:00
Termin 3 sobota, 9.4.2022 14:00-17:00
Cena: 27 eur (V ceno je vključena izvedba delavnice in material, ki ga potrebujete na delavnici).

Obvezne so predhodne prijave na: 041-364-797 (Vlasta).

Vesele praznike in srečno v 2022

Veliko kreativnega izobraževanja in odgovornega ustvarjanja.  

Lepi cajti za vse 2021 

lepi cajti za vse 2021

Ustvarjalne duše, prostovoljce in tiste, ki si želijo novih znanj vabimo na dvodnevni dogodek "Lepi cajti za vse", ki bo potekal 10.9. in 11.9.2021 v Zlatem kotičku v Mercator centru v Kromberku. 

Uživali boste lahko v ogledu razstave slik Jane Korečič, se vključili v ustvarjalne delavnice in spoznali program Moja nona = moja učiteljica.

V teh dneh poteka tudi rally, zato bo tudi pred Mercatorjem pestro. Svetujemo, da parkirate na spodnjem zahodnem delu stavbe ali še lepše, da se do dogodka sprehodite.

 

 

 

Delavnica: Poslikava dekorativnih kamenčkov

kamenčki minLepa aleternativa nagrobnim svečam, lep namizni okras ali lepo osebno darilo. Vaša izbira, kje boste uporabili dekorativne kamenčke, ki jih lahko naredite sami. Kako? V sredo, 2.6.2021 ob 16.00 uri vas bo na ustvarjalni delavnici "Poslikava dekorativnih kamenčkov" v Zlatem kotičku v Mercator centru Kromberk (I. nadstropje) naša prostovoljka Vlasta Hladnik peljala skozi postopek poslikave kamenčkov in zaupala njene izkušnje. Predhodne prijave na tel: 041 364 797.

 

Dogodki v Zlatem kotičku

venček mini

Po daljšem "korona" oddihu smo zopet pričeli

s SREČANJI Z LOKALNIMI USTVARJALCI v Zlatem kotičku v Mercator cetnru Kromberk (I. nadstropje). Srečanja bodo potekala

VSAKO PRVO IN ZADNJO SREDNO V MESECU OD 16.00 DO 19.00 URE. Tekom srečanj bodo potekala 

TUDI NEFORMALNA IZOBRAŽEVANJA PROGRAMA "Moja nona = moja učiteljica".

Vabljeni!

Brezplačne mini delavnice na FB

Naša prostovoljka, Vlasta Hladnik, je pripravila za vas nekaj brezplačnih mini delavnic, ki si jih lahko ogledate na naši FB strani. Vabljeni k ogledu in ustvarjanju od doma. Veseli bomo, če nam boste poslali fotografijo vašega ustvarjanja. 

 

voscilo 2021

Obvestilo, ne izvajamo delavnic

Obveščamo vas, da zaradi »korona ukrepov« trenutno ne izvajamo delavnic v Zlatem kotičku Mercator centra v Kromberku. O njihovem ponovnem pričetku vas bomo obvestili.

Lokalni ustvarjalci v Zlatem kotičku

Lokalni ustvarjalci v Zlatem koticku

 

Srečanja z lokalnimi ustvarjalci v Zlatem kotičku v Mercator centru v Kromberku so pokazala željo po delitvi znanja. Idej za prenos znanja je bilo veliko, volje pa tudi. Med občudovanjem njihovih stvaritev in medsebojnim spoznavanjem z novoprišleki, se je prostor vsakokrat  znova polnil s pozitivno energijo.

Veselimo se sodelovanja, še posebej pri programu »Moja nona = moja učiteljica«.

Lepi cajti za vse

Lepi cajti za vse

so-ustvarjanje, povezovanje, spoznavanje

 

Septembra 2019 smo prvič organizirali dogodek »Lepi Cajti za vse«. Na njem smo predstavili lokalne ustvarjalce, ki pri svojem ustvarjanju ali izražanju uporabljajo papir. Dogodek se je odvijal v Solkanu v Hotelu Sabotin, dobitniku okoljskega znaka Zeleni ključ.

Program, je zajemal delavnice po simbolični ceni, vrsto brezplačnih ustvarjalnic, ideje za poslovna darila. V prodajno-razstavnem kotičku je bilo moč videti veliko zanimivega. Delavnice izdelovanja kuvert iz pergamentnega papirja, darilnih škatlic, foto knjige in table vizij, pisanja s kaligrafskim peresom in sporočil hvaležnosti ter izdelovanje poročnega šopka iz odpadnega papirja.

Uporabnost odrabljenih oblačil

maj 2019

uporabnost odrabljenih oblacilDan za spremembe smo podaljšali na mesec za spremembe in zbirali ideje, kako koristno uporabit odrabljene obleke. Odziv je prinesel kar nekaj zanimivih idej, ki bodo kmalu objavljene v našem zbirniku. Prijazni ljudje, ki so z nami delili njihove izkušnje, bodo tako lahko koristili tudi posameznikom, ki ne vedo, kam z oblekami, ki so na prvi pogled za odpad.

Čeprav je mesec zbiranja idej mimo, bomo seveda veseli še kakšne vaše izkušnje in predloga.

Sauvignon - tretji finalist

sauvignon tretji finalistKonec avgusta smo dobili tretjega finalista, potencialnega spremljevalca sladice z okusom nonine potice. Izbrali so ga domačini rojstnega kraja ideje o Goriški gubanci, v Kromberku, pod gradom. Prepričal jih je Sauvignon s svojo dobro harmonijo med sladkobnostjo in strukturo.

Butične lokalne dobrote na Gradu Kromberk

buticne dobrote kromberkAvgustovska tržnica butičnih domačih dobrot lepo dopolnjuje večere Festivala glasbe sveta. Raznoliki ustvarjalci in njihovi izdelki, degustacija tega in onega ter prijetna glasba poskrbijo, da so večeri v amfiteatru Gradu Kromberk res prijetni.

Letos je na dogodku prisoten tudi naš zavod. Nekaj izdelkov lokalnih ustvarjalcev, s katerimi sodelujemo smo že predstavili. Odzivi obiskovalcev so bili pozitivni, kar nam je dalo potrditev, da smo na pravi poti. Naslednji torek nas čaka še en prijeten večer. VABLJENI.

Kje dobite Goriško gubanco v kozarčku?

10.8.2018

gubanca v kozarckuPriljubljena sladica z okusom nonine potice, ki jo od letošnjega Festivala vrtnic dobite tudi z dodatkom vrtnice, se nahaja na prodajnih policah naslednjih lokacij:

  • Trgovina Zale&Pepe, Delpinova 18b, Nova Gorica,
  • Vinoteka Solum, Bevkov trg 8, Nova Gorica,
  • Trgovina Vipavka, Kromberška 1, Nova Gorica,
  • Kamp Park Lijak, Ozeljan 6a, Šempas,
  • Zadruga Tolmin, Kidričeva ulica 20, Nova Gorica.

Kmalu boste lahko izbirali tretjega potencialnega spremljevalca te sladice. DAMSKI ROSE IN SUŠENA REBULA bosta tako dobila konkurenta.

Lokalni ustvarjalci na Prazniku breskev

julij 2018

praznik breskev 2018Praznik breskev nam je omogočil spoznavanje novih lokalnih ustvarjalcev. Kaj hitro smo ugotovili, da imamo precej skupnega. Kljub vročini, katero smo skušali ublažiti s kockami ledu, so prvi pogovori o nadaljnem sodelovanju stekli.

Z novogoriško trgovino Moj svet, čist planet pa se že aktivno pripravljamo na nove izzive, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih.

LEpi CAjti v kampu Park Lijak

21. julij

LEpi CAjti LijakPoletje je čas za nabiranje energije. Mi jo bomo nabirali v kampu Park Lijak v Ozeljanu, prijetenem kotičku tako za turiste kot za domačine. Pripravili smo vrsto brezplačnih delavnic na temo lokalnih ustvarjalcev in ponovne rabe, ki se bodo v objemu narave odvijale v petkovih poletnih popoldnevih oz. večerih.

Medtem, ko se boste mladi in manj mladi preiskusili v različnih ročnih spretnostih, se bodo najmlajši lahko zabavali na travniku. Po kreativni delavnici pa si lahko privoščite v gostilni Termika večerjo, kozarček lokalnega vina ali našo, vse bolj priljubljeno Goriško gubanco v kozarčku.

Uspešen zaključek mini šole Pergamano

30. junij

mini sola pergamano“Nisem si predstavljala, kaj vse lahko s pergamentnim papirjem ustvarimo”, je povedala ena od udeležencev tri mesece trajajoče delavnice Pergamano, ki se je zaključila v mesecu juniju. Nadja in Nataša sta svoje znanje in izkušnje rade volje prostovoljno delili, saj sta prepričani, da je na Goriškem precej ljubiteljev prefinjenih izdelkov, ki radi občudujejo tovrstne kreacije, jih ustvarjajo ali z njimi obdarujejo.

Učence, ki so se na delavnicah za začetnike vseh starosti dobro izkazali, čakajo sedaj dolge ure vaj, da pridobljeno znanje osvojijo. Medtem, ko nekateri vidijo v obdelovanju papirja idealno tehniko sproščanja, se drugim že porajajo ideje, kako vključiti to tehniko v svoje izdelke in jim tako dvigniti dodano vrednost.

Zaključek posvetov na temo mobinga

8. junij

posvet mobingVčeraj se je zaključil sklop posvetov na temo mobinga, ki jih je organizirala skupina Goričanka.si v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica.

Srečanja s strokovnjaki, obiskovalkami in obiskovalci so potrdila našo domnevo, da se pritiski na delovnem mestu pogosto izvajajo tudi na Goriškem in imajo pomemben vpliv na kakovost življenja zaposlenih in njihov družin.

V zavodu Lepi CAjti verjamemo, da je kakovost življenja odvisna tudi od zdravega delovnega okolja, dobrih odnosov na delovnem mestu in ozaveščenosti posameznika. Zato podpiramo aktivnosti skupine Goričanka.si in se zavezujemo, da bomo tudi sami še naprej iskali poti do lepšega življenja.

Sadovi tedna vseživljenjskega učenja

6. junij

vsezivljensko ucenjeMedgeneracijska druženja »Moja nona = moja učiteljica«, ki smo jih organizirali v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, so obiskovalcem vseh starosti ponudila priložnost za spoznavanje znanj in kreativnosti naših non in nonotov. Lokalni ustvarjalci, ki verjamejo v pomen ohranjanja tradicionalnih ročnih spretnosti, so pokazali, kako so včasih ustvarjali kreativne izdelke. Srečanja pa so služila tudi medsebojnemu spoznavanju, spodbujanju in razvoju novih pristnih produktov Goriške regije.

Prispevajmo k družbenim učinkom

30.maj 2018

druzbeni ucinkiNa včerajšnjem srečanju predstavnikov javnega sektorja, gospodarstva, socialne ekonomije in zainteresirane javnosti smo dobili potrditev, da je naša podpora vključevanju ranljivih skupin v razvoj pristnih lokalnih izdelkov in storitev prava pot do lepšega jutri.

Predstavitev problematike odgovornega nakupa in prispevka k družbenim učinkom so popestrile zanimive zgodbe, ki so odkrivale nove priložnosti za poslovno sodelovanje. Tudi sami smo pristopili k temu konstruktivno. Prepričani v sinergijo povezovanja, se že veselimo napovedanih pogovorov, ki nas čakajo v naslednjih mesecih.

 

Novi potencialni spremljevalec Goriške gubance

28.maj 2018

susena rebulaGoriška gubanca je na Drink & Food festivalu v Bukovici dobila še enega potencialnega spremljevalca. Obiskovalci festivala so to soboto izbirali vino, ki se s sladico z okusom nonine potice najlepše združi. Prepričala jih je SUŠENA REBULA.

Sodelujemo na Tednu vseživljenskega učenja

tvu2018 pasicaK Tednu vseživljenskega učenja pristopa tudi zavod LEpi CAjti. Zavedamo se namreč, da je učenje pomembno v vseh življenskih obdobjih in za vsakogar. Sodelovali bomo s tremi dogodki, in sicer:

  • 16.5. od 15h dalje z izdelovanjem vrtnic Pergamano pod arkadami novogoriške občine,
  • z brezplačno delavnico "Moja nona = moja učiteljica", ki bo potekala dvakrat, in sicer 21.5. od 16h dalje v prostorih NOE Cafe`& Wine Bar v Šempetru pri Gorici in 5.6. ob 18h v prostorih LUNG v Novi Gorici.

Goriška gubanca tudi z okusom vrtnice

9.maj 2018

gubanca vrtnicaVrtnice so ene najbolj prepoznavnih simbolov ljubezni in lepote. V mesecu maju imajo te dišeče, nežne in zapeljive kraljice vrtov v Novi Gorici, mestu vrtnic, svoj festival. Posebej zanj je Vlasta Goriški gubanci dodala pridih vrtnice. Nastala je sladica, ki prepleta tradicionalni okus nonine potice s prefinjenostjo vrtnice.

Goriška gubanca je tako dobila sestrico z okusom vrtnice, ki so jo prvi lahko že okusili v času letošnjega že trinajstega Festivala vrtic na ogledu zbirke burbonk na Kostanjevici.

Uporabni gospodinjski odpadki

4. maj 2018

Letošnji Dan za spremembe je prinesel zbirnik idej, ki ste nam jih prebivalci delili z namenom zmanjševanja gospodinjskih odpadkov. Uporabne ideje za vsako gospodinjsko bomo nadgrajevali, saj je idej še veliko. Za tovrstne ideje, nasvete in informacije smo pripravili kotiček "Ponovna raba", kjer najdete tudi zbirnik.

Hvala vsem za sodelovanje. Rade volje bomo v zbirnik vključili še katero vašo idejo. Korak za korakom k boljšemu gospodinjstvu.

Naredimo skupaj zbirnik idej o uporabnosti odpadkov v gospodinjstvu

23. marec 2018

spremembe 2018Drage gospodinje, otroci, ustvarjalci, organizacije in poslovneži, ob letošnjem Dnevu spremembe vas vabimo, da nam pošljete vašo idejo, filmček, informacijo o tem, katere »odpadke« iz gospodinjstva bi lahko v vsakem domu ponovno uporabili in na kakšen način.

Npr: kam z jajčnimi lupinami, kaj s staro majico, za kaj uporabiti toaletni tulec, kako zmanjšati plastično embalažo…

Verjetno nam ni potrebno nobenega prepričevati, da je smeti vse več, preveč in da bi lahko vsakdo od nas naredil še kakšen »majhen« korak, s katerim bi prispeval k zmanjševanju odpadkov. Pridružite se nam in s svojim znanjem, izkušnjami, idejami pomagajte pripraviti zbirnik, ki bo naše skupne korake peljal po pravi poti. Raznovrstno gradivo bomo zbirali od 1. do 21. aprila 2018 na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Vaše prispevke bomo skrbno proučili, obdelali in jih konec meseca aprila objavili v Zbirniku idej »Uporabnost odpadkov v gospodinjstvu«, kateri naj postane vodilo vsakega gospodinjstva.

muceniki 2018

Dan žena je prinesel prvega potencialnega spremljevalca Goriške gubance

9.marec 2018

dan zena 2018Na 1. izboru vina za Goriško gubanco, ki je 8. marca potekalo v Vinoteki Solum, so gostje po degustaciji 4-ih vin ob sladici, z okusom nonine potice ocenili, da se Damski rose lepo ujame z njo.

Čestitke prvemu finalistu in hvala obiskovalcem za sodelovanje. Lepo nam je bilo v vaši družbi. Kmalu sporočimo kje in kdaj bo drugo tovrstno srečanje.

 

cestitka 8 marec 2018

Martin Krpan z Goriško gubanco

februar 2018

martin krpanV začetku februarja smo Goriško gubanco predstavili na 29. sejmu Natour Alpe-Adria. Na stojnicah Vipavske doline, polnih unikatnih izdelkov, domačih dobrot in pridihom narave, nam je Zeliščni center Grgarske Ravne prijazno ponudil svoj kotiček. In tako je tudi naša sladica, z okusom nonine potice, pritegnila pozornost in razveselila marsikatero burbončico.

Sejem s pozitivno energijo in sproščenim vzdušjem je kar klical k navezovanju novih poslovnih stikov. Tudi mogočni Martin Krpan je bil za sklepanje posla in v zameno za sol odnesel Goriško gubanco. Prepričani smo, da mu je teknila in v veliko veselje nam bo, če nas bo na svoji naslednji poti do Trsta s svojimi prijatelji obiskal.

Zmagala je Goriška gubanca

Natečaj “Spominki mesta vrtnic” se je zaključil. Komisija je prispelih 9 predlogov proučila in za zmagovalni spominek izbrala sladico Goriška “gubanca”, ki jo je pripravila Vlasta Adamič Vitez.

2.mesto pripada kartonasti kazalki avtorice Eve Trošt, 3. mesto pa si je prislužila Špela Torkar z uhančki v obliki vrtnic.

Čestitke vsem trem!

Zahvala gre tudi ostalim prijaviteljem na natečaj, saj je prispelo kar nekaj dobrih idej, četudi je potrebno nekatere še izpiliti.

Naša naloga s tem ni končana. Nasprotno. To je šele naš začetek razvoja spominkov mesta vrtnic in okolice.

cestitka 2018

Natečaj "Spominki mesta vrtnic"

Zavod LEpi CAjti v sodelovanju z Goriškim društvom ljubiteljev vrtnic v okviru 12. Festivala vrtnic razpisuje

natečaj „Spominki mesta vtnic“.

Na natečaju lahko sodelujejo samo spominki, ki prepoznavno in izvirno predstavljajo mesto Nova Gorica z okolico.

Namen natečaja je povečati ponudbo avtentičnih spominkov, ki bodo pripomogli k promociji mesta Nova Gorica in okolice. Na natečaj se lahko prijavijo fizične in pravne osebe. Vloge morajo biti izpolnjene na predpisanih obrazcih in oddane v določenem roku.

Tričlanska komisija bo ocenjevala estetsko, etnološko, promocijsko in uporabno vrednost, trajnostno naravnanost, izvirnost ter celovitost spominka. Izbrala bo spominke in jim bo dodelila ime „spominek mesta vrtnic“, katere bo zavod LEpi CAji v dogovoru z avtorji ob različnih priložnostih promoviral in ponujal potencialnim kupcem. Trije najbolje ocenjeni spominki bodo prejeli nagrade.

1. nagrada: Knjiga receptov in sestavine za jedi z vrtnicami;

2. nagrada: Brezplačna udeležba na delavnici zavoda LEpi Cajti po dogovoru;

3. nagrada: Mesečna vstopnica za ogled zbirke burbonk za leto 2018.

Spominke za natečaj pošljite po pošti na naslov LEpi CAjti, ulica Vinka Vodopivca 103 A, 5000 Nova Gorica, do 20. 05. 2017. Vloge, izpolnjene na razpisnih obrazcih, morajo biti dostavljene v zaprti pošiljki, s pripisom »Vloga na natečaj za izbor Spominka mesta vrtnic«. Vsakemu spominku mora biti priložena zaprta kuverta z izpolnjenimi obrazci:

O izboru spominkov bodo avtorji obveščeni. Razglasitev rezultatov natečaja bo javna in se bo odvijala na dogodku »Rožni dan« 26. 5. 2017 v pasaži Eda centra ob 18. uri. Izbrani spominki bodo razstavljeni. Po zaključenem natečaju in razstavi bo naročnik prijaviteljem vrnil vzorce spominkov. Organizator s podelitvijo nagrad spominkom ne odkupuje avtorskih pravic nad izdelki.

Dokumentacija je od dneva objave do izteka roka za oddajo prijav dosegljiva na spletnih straneh www.lepicajti.si in www.vrtnice@info. Zainteresirani prijavitelji pa jo lahko dvignejo tudi v trgovini Zale&Pepe na Delpinovi 18b v obratovalnem času trgovine (9h-17h). Dodatne informacije lahko dobite na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali tel. 041-487-610.

Kromberk, 10. 4. 2017

direktorica zavoda LEpi CAjti, Neli Kovic